A Cselekvő Közösségek a Múzeumok Majálisán

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ két projektje: a „Cselekvő Közösségek – aktív szerepvállalás”, és a „Múzeumi és Könyvtári fejlesztések mindenkinek” közösen vett részt a hétvégén megrendezésre került 22. Múzeumok Majálisán, a Múzeumkertben.

Szombat délután a Múzeumi Pagoda szakmai fórumán Dr. Arapovics Mária szakmai vezető részletesen bemutatta a „Cselekvő Közösségek – aktív szerepvállalás” projektet. A „Múzeumi és Könyvtári fejlesztések mindenkinek” projektről Kajári Gabriella kommunikációs munkatárs tartott előadást.

 

A Cselekvő közösségek projekt keretében a kisebbek az újrahasznosítás jegyében a Közösségek hete logóját dekorálhatták színesre, vagy a közösségeket jelképező szereplőkből öltöztető babát készíthettek. A szókirakóból a Közösségek hetéhez kapcsolódó kifejezéseket lehetett kirakni, de szép műalkotások születtek az egyes “szeretetüzenetekhez” is.

A gyerekek és a felnőttek körében egyaránt nagy sikert arattak a népi ügyességi játékok; a gólyaláb, a gúsdobáló, illetve a közösség erejét demonstráló mocsárjáró is. 

          

 

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt informatív memória játékkal várta a látogatókat, mely segítségével a Mintaprojektek helyszíneiről kaptak tájékoztatást a résztvevők. 
Továbbá a két projekt közös gyermekeként Könyvcsere-pont kapott helyet a majálison, ezzel ösztönöztük a látogatókat, hogy hozzanak és vigyenek egy kis nyomtatott formába csomagolt kultúrát magukkal.