Együtt lenni, együtt tenni jó – 2018-ban is!

Előzetes felhívás a Közösségek Hetéhez való csatlakozásra

 

2017-ben nagy sikerrel, 321 település több mint 500 közösségének bevonásával indította el hagyományteremtő, országos rendezvényét a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében. Az első Közösségek Hete rendezvénysorozat alatt 2017. május 8–14. között közel 900 program folyt országszerte. Sok pozitív visszajelzés érkezett a szervezőkhöz mind a programgazdák, mind a látogatók részéről.

A közösségi kezdeményezések erejét láthatóvá tevő, a társadalmi együttműködést és az aktív szerepvállalást, valamint a nyitott, befogadó társadalom eszményét népszerűsítő programsorozatot megújult programstruktúrával, számos innovatív elemmel kibővítve 2018. május 7. és 13. között hirdeti meg másodjára a konzorcium. A 2017-ben népszerű tematikák, mint a „Gyertek hozzánk vendégségbe!” vagy a „Hely, ahol itthon vagyunk”, jövőre is fontos témái lesznek a programsorozatnak, azonban nagyobb hangsúllyal lesznek jelen az önkéntes, közösségi akciók, generációk találkozásai, elszármazottak találkozója, valamint a kulturális pályaorientációt segítő kezdeményezések. Újdonság, hogy az eseményt játékos közösségi pályázatok vezetik fel, s még az ország legnagyobb közösségi kertje is megszületik!

A Közösségek Hetéhez továbbra is csatlakozhatnak civil szervezetek, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, sportklubok és egyéb – akár informális – közösségek, illetve kulturális intézmények és az azokban működő vagy hozzájuk köthető közösségek, körök. Csatlakozni bármely olyan programmal lehet, amely – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – ráirányítja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

A 2017-es rendezvényről a www.kozossegekhete.hu oldalon és a megyei mentoroknál tájékozódhatnak az érdeklődők, a legfrissebb felhívásokat, a csatlakozni kívánó szervezeteknek és közösségeknek szóló híreket pedig hírlevelünkből tudhatják meg. Ne maradjon le semmi fontosról, iratkozzon fel hírlevelünkre: www.cselekvokozossegek.hu/hirlevel/.

Amennyiben szervezetként, intézményként kíván csatlakozni a Közösségek Hetéhez, érdemes már most betervezni a 2018. évi programok közé a május 7. és 13. között megvalósuló országos rendezvénysorozatot.

 

További információ:

Pákay Viktória

projekt kommunikációs munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

pakay.viktoria@sznm.hu

Tel.: +36 70 456 9436

www.kozossegekhete.hu