Elindult az országszerte csaknem 900 programmal zajló Közösségek Hete

Ünnepeld a közösséged!

 

„Együtt tenni, együtt lenni jó” — a fiatal mágocsi tehetségek műsorával és jövőtervező workshoppal indult útjára a Közösségek Hete országos programsorozat, melyet idén rendeznek meg először, és így is csaknem 900 rendezvény között válogathatnak az érdeklődők.  A 2017. május 8. és 14. között meghirdetett rendezvénysorozat olyan programoknak ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást és a közösségben rejlő értékeket, valamint ráirányítják a figyelmet a helyi kezdeményezésekre. A Közösségek Hete központi gondolata a közösségi kezdeményezés népszerűsítése, a közösségek sokszínűségének bemutatása rávilágítva arra, hogy elmagányosodó társadalmunkban is mindenki találhat érdeklődésének, értékrendjének megfelelő csoportot, melynek teljes értékű tagja lehet.

Országos rendezvényt indított el Közösségek Hete elnevezéssel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében 2017. május 8-án Mágocson a Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézményben.

Intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt csatlakozhatott a kezdeményezéshez. A rendezvénysorozatra minden  olyan programmal lehetett jelentkezni, amely – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívja a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. Ennek köszönhetően a legkülönfélébb csoportok vesznek részt az országos eseményen: közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, valamint sportklubok is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A programsorozatot Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója nyitotta meg Mágocson, majd Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, és Dr. Arapovics Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Cselekvő közösségek projektért felelős szakmai vezetője mondott köszöntőt.  

A mintegy hatszáz regisztráló összesen 877 különböző programmal jelentkezett az eseménysorozatra, az ország 325 pontjáról. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb jelentkezés.

Miskolc, Budapest és Szekszárd készült a legtöbb programmal a rendezvénysorozatra. Miskolcon népművészeti ifjúsági tehetségkutató versenyt szerveznek „Dunán innen Tiszán túl” címmel, Orosházán négyezer darab monogramos téglát készítenek, amelyekből később egy mini középkori templomot fognak felépíteni, a Magyar Nemzeti Galériában önkéntesek által ajánlott múzeumi útvonalakat látogathat végig az érdeklődő, a szentendrei Skanzen portáin néptánc- és énektanítás, játék- és népviseleti bemutató lesz. A Győr-Moson-Sopron megyei Écsen a betelepülőknek szervezik meg a „Gyüttmentek” bemutatkozó estjét egy Ki Mit Tud? keretében, míg Mosonmagyaróváron vásári komédiával fűszerezett népi vásárt rendeznek.

Mágocson az ünnepélyes megnyitó alkalmával Kiss Ferenc Péter alpolgármester átadta a mágocsi Kiváló Közösségépítő címet, majd ezt követően a városban is folytatódott a Közösségek Hete: a helyi lakosok, önkéntesek, civil szervezeti- és intézményvezetők, valamint dolgozók ültek össze közös műhelymunkára.

A csaknem 900 programról a www.kozossegekhete.hu-n tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők, ahol az eligazodást dátum és helyszín szerinti szűrés segíti. Emellett  külön erre a kezdeményezésre interaktív okostelefonos alkalmazást is fejlesztettek (webes elérhetőség: http://guideathand.com/hu/downloads/kozossegek-hete) amely a rengeteg program közötti válogatáson túlmenően szórakoztató játékokkal igyekszik az emberekhez minél közelebb hozni a kezdeményezést. Az applikáció ráadásul offline-módban is használható. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/ .

  1. május 8.

 

Interjúegyeztetés, további sajtóinformációk:
Szabó Enikő
Telefonszám: 06-30-199-1615
E-mail: cselekvokozossegek2020@gmail.com