Élménybeszámoló a Közösségek Hetéről – Majális a Tölösben

KÖZÖSSÉGEK HETE VÁSÁROSBÉCEN – ELSZÁRMAZOTTAK TALÁLKOZÓJA ÉS FALUMAJÁLIS

avagy, 160 fős rendezvény a kétszáz lelkes kis baranyai faluban, Vásárosbécen

 

     

Idézet egy levélből:

“Tisztelt Projekt Csapat!

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk a Közösségek Hete rendezvényen! Számunkra óriási kihívás volt a szervezés, mert az általunk mentorált településen az utóbbi 20-30 évben nem volt ekkora rendezvény. 160 fős rendezvényünk, úgy hisszük, hogy Baranya megyében a legnagyobb közösségi program volt a Közösségek Hetén!  Az alapítvány munkájáról és a Közösségek Hete előkészületekről itt olvashatnak: http://viragora.uw.hu/kozossegekhete.html
 
Vásárosbéc egyre híresebb lesz közösségi rendezvényeiről. Alapítványunk, a Virágóra Alapítvány 17 éve szervez kulturális és közösségfejlesztő programokat a térségben. Az utóbbi években felismertük, hogy csak abban az  tudunk megfelelő létszámot biztosítani a rendezvényeinkre, ha a teljes közösséget bevonjuk a szervezésbe. Azóta megvalósult a „Diákmunka Másképp” programunk, Adventi programsorozatunk és a IV. Vásárosbéci Nagykarácsony is, ahol 50%-os a részvétel. 2013 óta az NMI Művelődési Intézet NKft-vel együttműködve vettünk részt a Kapunyitogató közösségi programban a Leleményes Hőseink pályázaton, és 2016-ban útjára indítottuk Baranya megyében elsőként az Ifjúsági Értékőr Mozgalmat is. Jelenleg szintén egyedüliként a megyében a Pajtaszínház programjuk támogatottjai vagyunk. Közösségi oldalunk szerkesztése is összekovácsolja az itt élőket.

Ifjú Értékőreink az életinterjúk, értékfeltáró munkák során, nagyon sok fotót, történetet gyűjtöttek össze. Szervezetünk megosztotta a közösségi oldalon, és olyan lavina indult el, amire nem számítottunk. Napi szinten jöttek a fotók, az azokhoz fűződő magyarázatok, hozzászólások, kiegészítések, és persze sok-sok új ismerős. Elkezdődött egy olyan közösség kialakulni, akik egyre többet beszélgettek az oldalon, felidézve a térség múltját. Innen jött az ötlet, hogy a májusi falumajálisra őket is meghívjuk.

Jelentkeztünk a Közösségek hete felhívására és megkezdtük a szervezést. A sok-sok kisebb csoport, Kéknefelejcs Nyugdíjas Klub, Ifjúsági Értékőr csoport, Színjátszó Kör, faluszépítők, önkéntes segítő csoport, művészek és az Alapítványunk mind-mind izgatottan készült a hatalmas rendezvényre. Nem tudtuk biztosan a létszámot sem.

Végül 90 fő elszármazott és családja érkezett Vásárosbécre. Nagyon sok színes programmal vártuk őket:

– falunéző lovaskocsizás
– kiállítások helyi művészek munkáiból, régi fotókból, közösségi filmvetítés a Könyvtárban
– ünnepi kemencés asztal
– kenyér-áldás, fiatalok műsora
– Jó ebédhez szól a nóta (Pécsi Vígságtevők műsora)
– Vásárosbéc mindenkori idős embereinek tiszteletére állított emlékhely avatója, a Nyugdíjas Klub és fiatalok műsora (Haynal Rudy helyi ötvösművész munkája)
– közben egész nap falumajális, kürtőskalácssütéssel, gyerekprogramokkal, sportversenyekkel.

A faluból összesen 70 fő vett részt a rendezvényen, de elfogadták a meghívásunkat a közeli települések polgármesterei is.

Természetesen jövőre újra részt veszünk a Közösségek Hete rendezvényen, a II. Elszármazottak Találkozója és Falumajális Programunkkal.

Köszönjük a lehetőséget! További eredményes munkát kívánunk!

Virágóra Alapítvány”