Elszármazottak találkozója, közösségi tervezés, generációkat összekötő mártonfai réteskészítés Baranyában

Elszármazottak találkozója, közösségi tervezés, generációkat összekötő mártonfai réteskészítés: a Baranya megyei intézmények, közösségek is számos izgalmas programmal várták az érdeklődőket

Virtuális közösségből valóság

A Baranya megyében elsőként indított Ifjúsági Értékőr Program nem várt eredményeket is hozott a kétszáz fős zselici zsáktelepülésen, Városbércen. A fiatalok múltbeli értékfeltáró munkája és az interjúk során olyan képek, történetek kerültek elő a településről, itt élőkről, melyek sokak számára voltak kiemelkedő jelentőségűek. Vásárosbéc közösségi oldalán egyre több fotó, történet került feltöltésre, és gyűltek az ismerősök. Mindennapossá vált a levelezés és észrevétlenül egy valóságos és egy virtuális közösség kapcsolódott össze. A helyi civil szervezet, a Virágóra Alapítvány, vállalta fel a feladatot, hogy Vásárosbéc – 25 évre visszamenőleg – legnagyobb rendezvényét megszervezi és lebonyolítja. 2017. május 13-án tartotta a település a Falumajálissal egybekötött „Elszármazottak találkozóját”. A rendezvényre közel kilencven elszármazott és családtagjuk érkezett, a település részéről hetven fő látogatta meg a rendezvényt. A környező települések polgármesterei közül is többen fogadták el a meghívást. Felavatták Haynal Rudy ötvösművész alkotását, a helyi idős emberek emlékhelyét is. Az önkormányzat dolgozói és 25 fő önkéntes több napos munkájának eredményeképpen most már évről évre egy-egy feledhetetlen, múltidéző napot tölthet együtt Vásáros egykori és jelenlegi lakossága.

 

Közösségi tervezés Mágocson

“Együtt tenni – együtt lenni jó!” című tartottak workshopot Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézményben Mágocson, ahol a Közösségek Hete hivatalos megnyitója is zajlott.

Helyi kulturális szakemberek, civil szervezeti vezetők, önkéntesek KÖZÖSSÉGI TERVEZÉS keretei közt gondolkoztak arról, hogyan lehetne a „Város Napja” rendezvényt a helyi lakosság minél nagyobb számú bevonásával és közreműködő részvételével, hagyományokat megőrizve és újakat teremtve megrendezni, az ott élőket minél inkább CSELEKVŐVÉ TENNI.

Generációkat összekötő mártonfai réteskészítés

Martonfa, a Pécsváradi Járásban fekvő, alig 230 lelkes zsáktelepülés a nyugalom szigete. A helyiek aktivitása azonban mozgalmas közösségi eseményekben mutatkozott meg. A Közösségek Hetének részévé vált programon a MAMA – Martonfai Asszonyok Mosoly Alakulata 🙂 – sütiklubjában a hagyományos martonfai rétes készítésének fortélyait tanulhatta, próbálhatta meg az, aki nem sajnálta az időt és fáradságot, hogy betérjen a Művelődési Házba.  

A Mosoly Alakulat célja, hogy a még élő hagyományokat továbbadja a fiatalabb generációknak, így őrizve meg a helyi értékeket. Az itt élő fiatalok fogékonyak is erre, a generációk együttműködésének kiváló példáját mutatja a helyi közösség.

Mecseknádasdi séta

Helytörténeti sétán vehettek részt mindazok, akik május 12-én, Mecseknádasdon csatlakoztak a Közösségek Hete országos programsorozathoz.

A helyi lakosok és vendégek a falu épített örökségével ismerkedhettek, úgymint a régi Vízimalom, a Német Nemzetiségi Tájház, a XIII. századi Szent István-kápolna, Klimó püspök kápolnája. A séta utolsó állomása Mesterségek Háza volt, ahol a helyi fafaragó művész műhelyét, kiállítását lehetett megcsodálni. Végezetül a falu bortrezorjában, pincéjében várták a megfáradt sétálókat a szervezők, ahol pogácsával, borkóstolóval vendégelték meg őket.

Az egyes állomásokon lelkes lokálpatrióták kalauzolták az érdeklődőket, olyan helyeket is felfedezhettek, melyekre a hétköznapokon nem lehet bejutni.

Képzőművészet és Melegmányi vízesés – programok Orfűn

A Faluházban május 12-én tartott kiállításmegnyitót a település közösségi életében aktív szerepet játszó civil szervezet, az Orfűi Társaskör Egyesület rendezte, mellyel Herczeg László képzőművész festményeiből összeállított tárlat vette kezdetét. Rendhagyó módon a megnyitó beszédre felkért művész a kiállítóval folytatott párbeszédben, interaktív módon ismertette meg a művészetek iránt fogékony, szép számmal megjelent helyi közönséget a képek keletkezésének körülményeivel, beszélgettek a művész alkotói kifejezésmódjáról, a gondolatok, érzések kifejezésének eszközrendszeréről.

A hely, ahol itthon vagyunk – ezt jelentik az orfűieknek a települést körbeölelő dombok, a dombokat szabdaló patakok, völgyek, tavak. Május 13-án, szombaton a Melegmányi vízesés szépségét fedezhette fel a helyi túrázók közössége.

Pepita Kultúrtér

A Pécsett tevékenykedő Tett-Hely Ifjúsági Egyesület a Közösségek Hetén ismeretterjesztő, készségfejlesztő és a környezetünk természeti értékeinek felimerésére érzékenyítő játékos foglalkozással készült.

A civil szervezet munkatársai a Pepita Kultúrtérben óvodás és iskolás gyermekcsoportoknak szerveztek olyan élménydús programot, mely közösségi élményt is jelentett a gyermekek számára, akik az óvoda, iskola falai közül kimozdulva, inspiráló környezetben szereztek élményalapú ismereteket a mindannyiunkat körülvevő élővilágról.