Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra

„Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra” c. képzés második hete is sikeresen véget ért.

A mentorok a 2. hét első napján a kulturális közösségfejlesztés módszereivel ismerkedhettek meg, olyan jó gyakorlatokkal, példákkal szemléltették oktatóink a közösségfejlesztői szakma rejtelmeit, mely a mentorok munkáját segíteni, kiegészíteni tudja a későbbiek folyamán. A gyakorlat nem csak műhelymunkákból, hanem filmvetítésből és annak magyarázatából, megbeszéléséből állt.

Már az első estén egy különleges programot szerveztek maguknak a mentorok: minden mentor megyéjének, régiójának megfelelően olyan helyi étel- és italkülönlegességgel mutatkozott be, amit fontosnak tart. A különféle kolbászok, parasztkenyerek és a helyi ízeket felvonultató pálinkákon, borokon kívül saját készítésű édes és sós süteményekkel készültek a mentorok. Ezek után a táncoslábúak táncházat szerveztek, ahol nem csak a profi néptáncosok vettek részt, hanem az újoncoknak segítséget nyújtva, megtanítottak pár alaplépést. A siker és a folytatás garantált, jövő hétfőre is meghirdették a következő táncos programot.

Második nap a közművelődés, a közösségi művelődés alapjairól tanulhattak a mentorok. A csoportok különböző szakmai, gyakorlati programon vettek részt. A múzeumi modul gyakorlati részének keretében az esztergomi Bazilikában tárlatvezetéssel ismerhették meg Magyarország legnagyobb bazilikájának történetét a mentoraink. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában Esztergom város és várának történetével, míg a Duna Múzeumban már múzeumpedagógiai ismeretekkel, kerekasztal beszélgetésen a múzeumi működés funkcióiról, a kiállítás felépítéséről tanulhattak a mentorok.

A gyakorlati órák után a hét utolsó napján oktatóink a könyvtárak alap és kiegészítő funkcióit, a könyvtárak munkáit mutatták be.

A második hét sikeréből is arra a következtetésre juthatunk, hogy olyan szakemberek kerültek a mentorképzésbe, akik méltóan tudják képviselni a kultúrát és segíteni tudják majd a közösségfejlesztést nem csak saját régiójukban, hanem összefogva az egész országban.