A projekt három éve alatt számos képzés, szakmai műhely, rendezvény, tanulmányút, együttműködést segítő alkalom szolgálja a projekt céljainak megvalósulását.

 

Képzéseinket kulturális közösségfejlesztő mentorok, kulturális szakemberek, önkormányzatok munkatársai, köztisztviselők számára  szervezzük.

 

1) Kulturális közösségfejlesztési tanfolyam kulturális szakembereknek

A Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata  című képzés célja, hogy felkészítse a helyi kulturális intézményeket működésük társadalmiasítására, az egységes társadalmiasított intézményi működési módszertan bevezetésére. A szakembereket a képzés során felkészítik a közösségfejlesztési folyamatok és közösségi kezdeményezések támogatására, befogadására, önkéntességi tevékenységek adaptációjára, valamint a projekt eredményeinek fenntartására. A képzéseken várhatóan 420 kulturális szakember vesz majd részt.

A Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata című képzést 60 órás kontaktóra és 30 órás távoktatás + 30 kontaktóra  (blended learning) formában valósítjuk meg. 

 

 2) A közösségfejlesztés és a helyi közigazgatás kapcsolata, egymásra gyakorolt hatása

Az egynapos képzést  az önkormányzatok munkatársai, köztisztviselői számára megyénként szervezzük összesen 18 alkalommal,  azaz összesen 360 résztvevő részére. A képzés képessé teszi a közigazgatás intézményeit az aktivitásukban megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására.

 

3)  Több lépcsős felkészítés a  kulturális közösségfejlesztő mentorok részére

120 órás alapképzést és 60+60 órás blended képzést valósítottunk meg 2017-ben, melyen a  mentorok elsajátították a kulturális közösségfejlesztés alapjait. Erre az ismeretanyagra épült  a Közösségfejlesztők Egyesülete 24 órás  továbbképzése  közösségi tervezés fókusszal. A képzések során a mentorok széleskörű ismeretekre tettek szert, melyek segítségével képesek a projekt fő célkitűzéseit támogatni.