A projekt három éve alatt számos képzés, szakmai műhely, rendezvény, tanulmányút, együttműködést segítő alkalom szolgálja a projekt céljainak megvalósulását.

Háromféle képzést szervezünk kulturális közösségfejlesztő mentorok, kulturális szakemberek, önkormányzatok munkatársai, köztisztviselők számára  

1) Több lépcsős felkészítő képzést a mentorok részére

Az első 120 órás alapképzés 2017. február 06-án indul, melyen 60 közösségfejlesztő mentor sajátítja el a kulturális közösségfejlesztés alapjait. A mentorokra a későbbiekben még 60 órás tantermi és 60 órás e-learning képzés vár. Ezen kívül a Közösségfejlesztők Egyesülete 24 órás (3 napos) oktatást tart a mentorok részére, melynek témája a közösségi tervezés lesz.

A képzések során a mentorok széleskörű ismeretekre tesznek szert, melyek segítségével képesek lesznek a projekt fő célkitűzéseinek eleget tenni.

2) Érzékenyítő képzést az önkormányzatok munkatársai, köztisztviselői számára

Az egynapos szakmai műhelyeket megyénként szervezzük a települések képviselői számára összesen 18 alkalommal, megyénként átlagosan 20 településről 2-2 fő, azaz összesen 720 résztvevő részére. A képzés képessé teszi az önkormányzatokat és a helyi kulturális intézményeket az aktivitásukban megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására.

3) Kulturális közösségfejlesztési tanfolyamot kulturális szakembereknek

A képzés célja, hogy felkészítse a helyi kulturális intézményeket működésük társadalmiasítására, az egységes társadalmiasított intézményi működési módszertan bevezetésére. A szakembereket a képzés során felkészítik a közösségfejlesztési folyamatok és közösségi kezdeményezések támogatására, befogadására, önkéntességi tevékenységek adaptációjára, valamint a projekt eredményeinek fenntartására. A képzéseken várhatóan 420 kulturális szakember vesz majd részt.