Szirénázó tűzoltóautók verték fel a csendet a Közösségek Hetén

Tűzoltás, kemencében sütés, színdarab a múzeumban – ilyen és hasonló közösségépítő programok várták az érdeklődőket a dunántúli rendezvényeken a Közösségek Hetén. Olyan eseményeket igyekeztünk csokorba szedni, amelyek méltóképp mutatják be a rendezvénysorozat eszmeiségét, üzenetét.

Helytörténeti sétát rendeztek május 9-én Szombathelyen, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A programot az általános iskolás diákok műsora nyitotta meg. A vendégeknek Balogh Péter építész bemutatta a református templomot, Orbán Róbert közösségszervező, közművelődési szakember pedig a Papi Szeminárium két kápolnájáról tartott ismertetőt.

 

Szirénázó tűzoltóautók verték fel a csendet a Vas megyei Bejcgyertyánosban. A község legrégebbi, 1925 óta működő civil szervezete, Bejcgyertyános Község Önkéntes Tűzoltósága interaktív bemutatkozással csatlakozott a Közösségek Hetéhez. A lánglovagok bemutatták közösségüket a látogatóknak, és lehetővé tették eszközeik megtekintését, kipróbálását is. A lakosság valamennyi korosztálya érdeklődve vett részt a programon.

 

„Egyedül nem megy” címmel Imre Károly közművelődési szakember tartott előadást a Kunadacsi Közösségi Információs Központ és Könyvtár szervezésében. Az programon megjelent felső tagozatos diákok interaktív beszélgetésen vehettek részt, amelynek a hagyományos és modern világ tanulságai volt a fő témája a közösségi létezés nézőpontjából.

 

Három közösség munkájába is bepillantást nyerhettek az érdeklődők a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. Az Ifjú Muzeológusok Köre „Szellem a tárgyban, a helyben, a képben” című kiállításon tartott szakvezetést, miközben bemutatták régészeti, restaurálási és gyűjtőmunkájukat is. A Múzeumegyletet képviselő Regenye Judit régész, muzeológus a múzeum társadalmi hasznosításáról tartott előadást. A Veszprémi Egyetemi Színpad Munkabemutató című előadásának próbájára várta a nézőket. A fiatalok együttműködésükkel szeretnék segíteni a múzeum munkáját.

 

Író-olvasó találkozót tartottak Alsóörsön: Zsiga Henrikkel beszélgethettek az érdeklődők. Az író egyik legismertebb műve a Toszkána című útikönyv, de a Balatonról szóló, új utakat kereső művei több kiadást is megéltek. Az író humoros történetekben bővelkedő, magával ragadó előadása nagy sikert aratott. A megjelentek Zsiga Henrik íróiskolájáról, a könyvkiadás nehézségeiről érdeklődtek.

 

Játék 6árok nélkül elnevezéssel közös játékon vettek részt a kistelepülések diákjai Baj községben május 10-én. Vértesszőlős, Baj, Dunaalmás, Neszmély és Almásfüzitő csapatai vetélkedtek egymással. A játék célja a 10-18 év közötti fiatalok megszólítása volt a közös ismeretszerző és ügyességi játék során. A résztvevő fiatalok a saját szemszögükből igyekeztek bemutatni egymásnak a településeiket, értékeiket.

 

„Halas, hatalmas” címmel helytörténeti városnéző sétát tartott a Pásztortűz Egyesület május 10-én Kiskunhalason. Az egykori mezőváros látnivalóit és a település helytörténetét ismerhették meg a résztvevők. A belvárosi sétákon Végső István helytörténész ismertette a város épületeihez, műemlékeihez fűződő érdekességeket. A történelmi emlékhelyek mellett az utcanevek kialakulása, az egykori pezsgő kulturális-közélete és a várost meghatározó személyiségek élete is szóba került.

 

A kalács- és pogácsakészítés fortélyait ismerhették meg az Ásotthalom Művelődési Ház látogtói a Borostyán Nyugdíjas Klub tagjainak tolmácsolásában. A fiatalok maguk formázhatták, süthették az udvari kemencében a finomságokat. Közben a helyi Citera Kör muzsikált, az Ásotthalmi Népdalkör énekelt, és a Kézimunka Kör gyermektagjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

 

Fotókiállítás nyílt „Anyák és gyermekek” címmel Komlón, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben. A tárlaton megtekinthető csaknem 300 régi és új fotót komlói lakosok küldték be a szervezők felhívására, ezekből áll össze az arcképcsarnok. A kiállításmegnyitót városi Anyák napi ünnepséggel kötötték össze a rendezők. A tárlat június 8-ig tekinthető meg.