Tarts velünk a Közösségek Hetén! / 4.

Egészséges életmód-programokat ajánlottunk előző sorozatunkban, a most összegyűjtött válogatásunkban pedig arra biztatjuk Önöket, piciket és nagyokat, hogy kicsit pihenjenek, mélyedjenek el az irodalomban, nézzenek be a könyvtárba! Különösen érdemes ezt megtenni Szigetváron, vagy felkeresni az Ex Libris Olvasókör programjait, vagy Cegléden megnézni, hogyan működik a Nagyi-net, meg a Babajátszó, ahol az önkéntesek is segítenek. Ha pedig úgy érzik, már túl sokat ücsörögtek, irány a ceglédi flash-mob!

 

A Szigetvári Városi Könyvtár amellett, hogy kellemes, nyugodt környezetet biztosít az olvasáshoz és tanuláshoz, rengeteg programot kínál ezen túl a szabadidő hasznos eltöltésére a térség minden korosztálya és különböző érdeklődésű lakója számára. Így pl. rendszeresen ad otthont író-olvasó találkozóknak, irodalmi és helytörténeti vetélkedőknek, szavalóesteknek, tanfolyamoknak, baba-mama programoknak. Gazdag helyismereti gyűjteménnyel rendelkezik, melyet kiegészít az ugyancsak a könyvtárban található Szigetvári Várbaráti Kör helytörténeti anyaga is. A Közösségek Hete keretén belül május 12-én „Apám háborúban, és forradalomban” címmel sor kerül Gyócsi László író, újságíró dedikálással egybekötött könyvbemutatójára, ahol a Harc az életért és A béke buktatói című dokumentarista történelmi kisregényeit ismerheti meg a közönség. Az író gyakran látogat Szigetvárra, több regénye is foglalkozik a Zrínyiekkel, így aztán a könyvbemutatói jó hangulatúak, bensőségesek, melyek a közösségépítést is szolgálják.

 

Hol? Városi Könyvtár Szigetvár, Szigetvár, Baranya megye

Mikor? 2017. május 12.

 

A 2005-ben alakult Ex Libris Könyvtári Alapítvány Olvasóköre írók, újságírók, irodalomtörténészek részvételével tart összejöveteleket, biblioterápiás csoportfoglalkozásokat. Az ezek során kialakult összetartó közösség tagjai sokszor színházba, múzeumba és moziba is együtt látogatnak el. A Diafilm Klub keretében gyerekeknek és felnőtteknek is vetítenek, elsősorban meséket és mondákat. A kézműves foglalkozások mellett működik sakk szakkör is, amely a család minden tagja számára hasznos elfoglaltságot biztosít. A Közösségek Hete programsorozathoz csatlakozva, május 8-án Hetén Tímár Gábor: Isteni igazság című regényéről beszélgetnek az író jelenlétében, május 9-én  pedig magyar népmeséket vetítenek az érdeklődőknek. Május 11-én kézműves programmal várják az idelátogatókat, valamint „könyv-totó” tudásfelmérő játékot rendeznek, amelynek nyertesei értékes könyvjutalommal lesznek gazdagabbak.

 

Hol? Ex Libris Könyvtári Alapítvány, 1062 Budapest, Bajza u. 18, Pest megye

Mikor? 2017. május 8-9. és 11.

 

A Közösségek Hete során a Ceglédi Városi Könyvtárba ellátogatók bepillantást nyerhetnek az intézmény sokszínű szolgáltatásaiba, közösségeik aktív tevékenységébe, ahol a legkisebbektől az idősebbekig mindenki találhat neki tetsző programot. Nem csak az új olvasmányra vadászókat várják az olvasókörben vagy nyelvi klubban, de részt vehetünk Babajátszó foglalkozáson, melyen a kisgyermekes családokat segítő önkéntesek is részt vesznek. Példaértékű közösségi tevékenységekkel ismertetik meg az érdeklődőket, az anyanyelvápolók, olvasókör, olvasóklub, nyelvi klub találkozóján. De láthatjuk azt is, hogy működik a „Nagyi-net a könyvtárban”. Akinek esetleg nincs lehetősége személyesen ellátogatni Ceglédre, az se búsuljon; a könyvtár múltjából és jelenlegi életéből egy virtuális fotókiállítás formájában részesévé válhat a könyvtár legemlékezetesebb pillanatainak. Flash-mob keretében pedig  létrehoznak egy közösségi megmozdulást, a helyi ifjúsági szervezetekkel együttműködve.

 

Hol? Ceglédi Városi Könyvtár, Cegléd, Pest megye

Mikor? 2017. május 8-14

 

Tarts velünk a Közösségek Hetén!