Tarts velünk a Közösségek Hetén! / 5.

Akár egyszerű érdeklődőként, akár a kultúra valamely területén tevékenykedő szakmabeliként vág neki az ember a Közösségek Hete programsorozatnak, számos alkalmat talál ismeretei bővítésére. Ezekből a tudásmegosztó programokból válogattunk ajánlónkban.

 

A Balatonfűzfői Vállalkozások és Civil Szerveződések Egyesületének vállalkozások, egyesületek, klubok, magánszemélyek a tagjai. Első megmozdulásuk néhány fűzfa elültetése volt a város területén lévő körforgalmakba, majd az évek során több kulturális rendezvényt szerveztek. Öt éve adták át a LEADER-pályázati támogatásból felújított egykori Nitrokémia Csillagvizsgálót, ami azóta Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont néven működik. Rendszeresek az esti távcsöves bemutatóik, előadásaik iskolai csoportok, illetve érdeklődők számára. A Közösségek Hetéhez május 13-i „CSILLAGOS NAP” című programjukkal csatlakoztak: délután a csillagvizsgálóban interaktív vetélkedő folyik értékes ajándékokért, emellett csillagászati előadás és távcsöves bemutató is várja a látogatókat.

 

Hol? Balatonfűzfő, Városi Stadion – Balaton Csillagvizsgáló LEADER Kultúrközpont, Veszprém megye

Mikor? 2017. május 13.

 

 

Az Életfa Alapítvány szervezésében idén a Közösségek Hetéhez kapcsolódva valósul meg a Közösség – Média – Művelődés május 12-én a Békés Városi Művelődési Központban. Hogyan lehet elindulni és új típusú fenntartható közösségeket segíteni? Hogyan lehet felkészülni a változásokra? Milyen készségekre lesz szükségünk a közeljövőben? Milyen lesz a jövő munkahelye? Hogyan tudjuk meghaladni a szűkösség gazdaságát és hogyan tudunk erőt meríteni a jelen és a jövő problémáiból? A Közösség – Média – Művelődés konferencia ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat. Regisztrálni az esemény oldalán lehet: kozossegmediamuvelodes.hu

 

Hol? Békés, Kecskeméti Gábor Békés Városi Művelődési Központ, Békés megye

Mikor? 2017. május 12.

 

 

A hat éve működő Szoboszlói Gazdaház Alapítvány tartja fenn és tölti meg élettel Hajdúszoboszló műemlék épületét, a Gazdaházat. Bemutatják – és meg is élik – a régiek mindennapjait, az általuk ránk hagyott örökséget, hagyományokat. Önkéntesek és kézművesek segítenek abban, hogy az érdeklődők kézműves foglalkozásokon, paraszti munkákon, játszóházon keresztül szerezhessenek élményt a Gazdaház birtokolta tudásából. A Közösségek Hete keretében május 8-14-ig minden nap más civil szervezet lesz „Vendégségben a Gazdaházban”. A részt vevő közösségek tevékenysége életünk számos területét felöleli: közös varrásra hívnak a Gyógyvíz Foltcsoport tagjai, bemutatkoznak a Porszem Lovas Egyesület lovasai, az Életerő Egyesület tagjai, felolvasást tart a Polgári Olvasókör, egyesületi ülése lesz a Városszépítő Egyesületnek, helyi őstermelők kóstoltatják termékeiket és a Gazdaház is bemutatkozik. A rendezvény egész időtartama alatt megtekinthetőek a Gazdaház kiállításai, valamint a kézműves műhelyben a foltvarrók munkái.

 

Hol? Hajdúszoboszló, Gazdaház, Hajdú-Bihar megye

Mikor? 2017. május 8-14.

 

 

A tatai Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség 2008-ban jött létre vidékfejlesztő uniós és LEADER projektek támogatására, 38 Komárom-Esztergom és Fejér megyei település közreműködésével. A Közösségek Hetén alulról szerveződő – LEADER forrásból megvalósuló – közösségi jó gyakorlatokat, projekteket mutatnak be a térségből, kitérve aktuális közösség- és vidékfejlesztő kérdésekre is. A szakmai napoknak május 9-én a Naszályi Művelődési Ház és IKSZT, május 11-én pedig a Magyaralmási Faluház ad otthont: a terítéken többek között olyan témák lesznek, mint az egyházak közösségszervező ereje, vagy az országos rendezvénysorozatokhoz való csatlakozás tapasztalatai, emellett helyi szervezetek, kezdeményezések is bemutatkoznak.

 

Hol? Művelődési Ház és IKSZT – Naszály (Komárom-Esztergom megye), Faluház – Magyaralmás (Fejér megye)

Mikor? 2017. május 9. és 11.