Tarts velünk a Közösségek Hetén! / 6.

A Közösségek Hete programsorozat egyik kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a települések helyi értékeinek, hagyományainak  ápolására. Ezúttal olyan programokat ajánlunk, amelyek által betekinthetünk e közösségek hagyományőrző, identitást erősítő tevékenységébe is – legyen az kézimunkázás vagy népdalkör, kicsik tánca vagy virágültetés, művészeti foglalkozás, vagy kalákában végzett munka. Közösen emlékezve a múltra – együtt tervezve a jövőt!

 

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúsámson lakói hisznek a kultúra és a közösség összetartó erejében: ezek ápolására örömmel áldoznak szabadidejükből is. A Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény is csatlakozott a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz, a város lakóinak minden generációját megszólító programokkal. Az egész héten át tartó programok között a Muskátli Népdalkör színvonalas népzenei műsorral, nyitott foglalkozással mutatkozik be az idelátogatóknak. Az Öltögetők klubja 2007-ben alakult, a népművészeti hagyományok, a kézimunkázás sokféleségének megismertetése mellett a Közösségek Hetére kiállítással, nyitott műhellyel és kaláka munkával készülnek. A helyi amatőr színjátszás fontos szerepet tölt be a település közösségépítésében: a Névtelen Színjátszókör egy nyilvános főpróba keretében gyermeknapra készülő népmese feldolgozással mutatkozik be. A közelmúltban újjászerveződött debreceni Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület óvodás és iskolás csoportjai  nyilvános, szabadtéri próbával hívják fel a figyelmet a tánc örömére, összetartó erejére.

 

Hol? Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény, Hajdúsámson, Hajdú- Bihar megye

Mikor? 2017. május 8-12.

 

Az ARTTÉKA Művészet Határok Nélkül Egyesület a művészet és tudomány területén működő szervezet – melynek tagjai művészek, építészek, kulturális és oktatási intézmények vezetői, tanárok és civilek – legfőbb célja az értékek ápolása, megőrzése és kiteljesítése. A Közösségek Hete rendezvénysorozathoz csatlakozva az Egyesület a megalakulásának 20. születésnapját családias hangulatban ünnepli meg. A programmal elsősorban a környezetükben élő embereket, közösségeket szeretnék megszólítani – közösen megemlékezve a múltról, együtt tervezve a jövőt. Virágültetéssel, játékos művészeti foglalkozásokkal, közös focizással, vetítéssel és kötetlen beszélgetéssel várják a fiatalokat és idősebb korosztályt. Az Akol Színpadon a helyi hagyományőrző Kalácska népdalkör előadása lesz hallható, az Akol Kamarateremben pedig kiállítás nyílik Kalmár Zsanett helyi fotóművész képeiből, amely a település épített örökségét, a palóc parasztházakat mutatja be.

 

Hol? Terény, Akol (Kamaraterem és Színpad), Nógrád megye

Mikor? 2017. május 12.

 

Ismerd meg a Közösségek Hete résztvevőit! Május 11-én, délután mindenkit szeretettel vár a a jelenleg 20 tagot számláló Gelsei Hímzőkör, ahol immár 3 éve – a hasznos együttlét és közösségi élmény eredményeként – születnek minőségi, meseszép alkotások. A mára igazi közösséggé alakult szakkör méltán lehet büszke vezetőjére, aki az elmúlt évben elnyerte a Népművészet Mestere címet. A Közösségek Hete alkalmából lehetőség nyílik arra, hogy az idelátogatók nyílt szakköri foglalkozáson pillanthassanak bele azon lányok és asszonyok közösségébe, akik életkoruktól függetlenül hétről-hétre találkoznak és örömmel várják a csatlakozni vágyókat. Találkozzunk a Közösségek Hetén

 

Hol? Gelsei Petőfi Sándor Emlékkönyvtár, Gelse, Zala megye

Mikor? 2017. május 11.