Virágzó porták, virágzó közösségek

Sokszínű programkavalkáddal kedveskedtek a látogatóknak az Alföldön és Nógrádban élők a Közösségek Hetén. A hagyományőrző és zenés-táncos rendezvényeken túl a diákok, a csipkék is középpontba kerültek május 8. és 14. között.

„Virágzó porták, virágzó közösségek”

Izgalmas programokkal várta Varsány a Közösségek Hetének látogatóit. Minden napra készültek valamilyen eseménnyel a rendezvénysorozatra: Értéktármegnyitó, Varsány híres szülöttjeiről szóló előadás, konferencia a kulturális és hagyományos értékekről, valamint népmeséknek, népdaloknak szentelt nap is színesítette a palettát. Még túrázókat is fogadtak, akik betekinthettek a település életébe. Jó hangulatban telt a nógrádsipeki hagyományőrzőkkel és kézművesekkel eltöltött nap is. Vasárnap a szentmise, valamint a „Virágzó porták, virágzó közösségek” elnevezésű rendezvény zárta a hetet iskolások, hagyományőrző csoportok és kórusok közreműködésével.

Kereki majális

A Kereki Majálist idén a Közösségek Hete keretében rendezték meg május 13-án Kerekegyházán. Nyolcadik alkalommal hirdették meg a szervezők a bográcsos ételek főzőversenyét. A csapatok a bográcsokban birkát, kecskét, őzet, szarvast, vaddisznót, kakast, rackát, pásztortarhonyát és keménylebbencset főztek, illetve kecskét sütöttek nyárson. A süteménysütő versenyre hagyományos magyar édes süteményekkel lehetett benevezni.

A nap bővelkedett egyéb programokban is: volt kutyás bemutató, íjászat, pálinkamustra és a nyugdíjas klub hobbikiállítása. A kulturális műsorban felléptek a helyi tánccsoportok, népdal- és nótakörök, kórusok. Délután a közösségi májusfa állítás zajlott a művelődési ház előtt, amelyet táncház kísért. A Fourtissimo zenekar gyermekeknek és felnőtteknek szóló műsorával zárult a nap, amelyre a szeszélyes időjárás ellenére több százan látogattak ki.

 

Katymári napok 

Katymáron, a helyi könyvtár szervezésében május 8. és 12. között mindennap voltak Közösségek Hete programok.

Gyertek át egy kávéra! címmel az intézményvezetőket várta a teleülés polgármestere egy vidám beszélgetés, tervezés. Az összejövetel során mindenki megoszthatta ötleteit, elképzeléseit községük kulturális életével kapcsolatban.
Kakaópartira hívta a kisiskolásokat a helyi könyvtár, hogy segítse megkedveltetni az olvasást, a könyvek szeretetét, és felismerjék, milyen fontos szerepe van az olvasásnak az életükben, jövőjükben. Az önkormányzat segítségével egy kis vendéglátásra is lehetőségünk nyílt.
Anyák napi köszöntő. A hagyományoktól eltérően, az idén nem az osztálytermekben, hanem egy közös, könyvtári rendezvény keretében köszöntötték a gyerekek édesanyjukat, nagymamájukat. A megható szavalatok, dalok nagyon ünnepélyessé és felejthetetlenné tették a délutánt a jelenlévők számára.
Katymári sétán vettek részt a 3.osztályos tanulók, hogy községük szép épületeihez sétáljanak. Megtekintették a katolikus templomot és a Közösségi Házat, az egykori Nuber házat. A gyerekek megismerkedtek az épületek történelmével is. Játékos tudáspróba formájában adhattak számot a tanulók a katymári séta alkalmával megtekintett épületek történelméről.

 

Dalos május est

Dalos Május Estet tartottak a csökmői faluházban a Közösségek Hetének szombatján. A program keretében találkozót adtak egymásnak azok a helybéliek, akik szeretik az örökzöld magyar slágereket. A faluház vezetője B. Kiss Andrea két zenészt, Gál Istvánt és Bak Krisztina énekesnőt hívta meg a rendezvényre, hogy szórakoztassa az érdeklődőket. Az este a kikapcsolódásról, a közös szórakozásról szólt, hiszen a rendezvény előtt és utána is lehetőség nyílt a beszélgetésre, amely a közösséget, az összetartozás érzését is erősítik. A legendás csökmői sárkány nem jött elő a rendezvény alkalmából, neki meg kell várnia az augusztusi Csökmői Sárkány Napot.

 

Csipkékről a múltból a jövőnek
A Közösségek Hetéhez csatlakozva „A jövő csodája – érték, tradíció, eredetiség” címmel divatbemutatóval és kiállítással mutatták be Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruháit. A XVIII. Nemzetközi Csipkekiállításon és Találkozón részt vettek a Magyarországon működő jelentősebb csipkekészítő műhelyek képviselői is. A több évszázados hagyományokkal rendelkező belga csipke megismertetésére egy 22 fős csoport érkezett Kiskunhalasra. Munkáik kiállítása mellett a találkozó alkalmával bemutatót is tartottak a Csipkeház udvarán. Sok száz érdeklődő volt a megnyitó napjain kíváncsi a régi és a modern találkozására.

Közösségi szolgálat és pályaorientáció

Zsúfolásig megtelt a Nadányi Zoltán Művelődési Ház nagyterme Berettyóújfaluban. „A város azon civil szervezetei és intézményei tartottak előadást a közel háromszáz résztvevőnek, akik fogadószervezetként biztosítják a diákok számára az 50 órás kötelező közösségi szolgálat letöltését” –mondta el a megnyitón a múzeum vezetője Korompainé Mocsnik Marianna. A program célja az volt, hogy az érdeklődő diákok megismerjék a város adta lehetőségeket. A fiatalok a program végén elmondták, hogy az információs nap egyfajta pályaorinetációként is szolgált számukra.