A nagy tapasztalattal és szakmai elismertséggel rendelkező kulturális közösségfejlesztő mentorok a projekt „kulcsfigurái”.

Feladatuk a helyi kulturális aktivitás és a kulturális élet szervezésében való részvétel ösztönzése. Ők azok, akik kapcsolatokat építenek ki a településeken a lakossággal, civil szervezetekkel, kulturális intézményekkel, azok munkatársaival, kulturális szakemberekkel, településvezetőkkel. Ösztönzik a helyi részvételt, bátorítják a civil kezdeményezéseket, feltárják a helyi értékeket, közreműködnek a cselekvési tervek elkészítésében. Ezáltal hozzájárulnak a helyi közösség kezdeményező- és cselekvőképességének erősödéséhez.

A területi alapon szervezett – Pest megye kivételével minden megyében 3-4 fős csoportból álló – kulturális közösségfejlesztő mentorhálózat elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közösségfejlesztési célú pályázatai keretében támogatást elnyerő települések, szervezetek, továbbá e településeken működő kulturális intézmények számára nyújt szakmai-módszertani támogatást.

Mentorok megyék szerint