Miért szeretek itt élni? Mit változtatnék a településen? Mivel járulhatnék ehhez hozzá? – Megyei szakmai műhelynapok országszerte

A településeken dolgozó hivatali munkatársak és a képviselőtestület tagjainak számára a projekt során összesen 18 alkalommal szervezünk egynapos szakmai műhelyt. Ezeknek az alkalmaknak a fő célja az, hogy áttekintsük A helyi identitás és kohézió erősítése (TOP-5.3.1-16, TOP-6.9.2-16) és a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) konstrukciók összefüggéseit, módszertani alapjait és a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit. Az első szakmai műhelynapokat még 2017 nyarán rendeztük meg, majd ősszel folytattuk a munkát, így 12 megyében jártunk már.

Az első két alkalmat 2016 nyarán, a TOP-pályázatok beadási időszakában hirdettük meg országosan – az érdeklődők választhattak a kecskeméti vagy a székesfehérvári helyszín közül. E két alkalommal a programok  első pontja Katona Zsuzsanna, a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárság, Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztály programirányító referense TOP 5.3.1-16 és TOP 6.9.2-16 A helyi identitás és kohézió erősítése című pályázati felhívások előadása volt. Ezt konzultáció, az elhangzott előadáshoz kapcsolódó kérdések és válaszok követték. Természetesen mindkét alkalommal sor került a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás kiemelt projekt bemutatására a projekt szakmai vezetőinek tájékoztatójában. A délutáni Praktikum és elmélet című workshop során a résztvevők a közösségfejlesztési folyamat tervezésének és lebonyolításának a megvalósítás időszakában felmerülő kérdéseivel foglalkoztak.

Ősszel a szakmai műhelynapok tematikáját – tekintettel arra, hogy a hangsúly áthelyeződött a felkészülésről a már beadott pályázatok megvalósításának kérdéseire – ennek megfelelően átalakítottuk. Így a szakmai műhelynapok előadásait a projektmenedzser köszöntője után a projekt szakmai vezetők tartják: dr. Arapovics Mária a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Dóri Éva az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és Gulyás Enikő, az Országos Széchényi Könyvtár részéről. A program első felében a projekt elméleti-módszertani fejlesztési eredményeinek ismertetése, az elmélet és praktikák átadása történik, ezt követi a három kulturális intézményrendszer közösségfejlesztésben betöltött szerepének rövid bemutatása. A délután a műhelymunkáé: a megjelentek áttekintik a részvétel alapú kulturális közösségi programok, események megvalósításának lehetőségeit, modellezik a fejlesztési lehetőségeket, illetve részletesen megismerik a közösségfejlesztési folyamat megvalósításának első lépését, a közösségi interjút rejtelmeibe kapnak bepillantást saját élmény alapú, interaktív beszélgetés során.

A szakmai műhelynapokat eddig Bács-Kiskun, Vas, Békés, Nógrád, Somogy, Baranya, Komárom-Esztergom, Tolna, Heves, Veszprém és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben rendeztük meg. A szervezésben és a lebonyolításban, a megyei érintettek elérésben, megkeresésében támaszkodunk a kulturális közösségfejlesztő mentorok – akiket az alábbi helyeken lehet elérni https://cselekvokozossegek.hu/mentorhalozat/mentorirodak/ – nélkülözhetetlen munkájára. 

Márciusban még Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Csongrád megyében tudjuk megszervezni a szakmai műhelynapokat, áprilisban pedig Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun Szolnok, Hajdú-Bihar, valamint Zala megyékben tervezzük. Az áprilisi négy alkalomra nem csak az adott megyéből, hanem az ország bármely pontjáról várjuk az érdeklődőket.

Részletes információval az adott megyei szakmai műhelynappal kapcsolatosan a kulturális közösségfejlesztő mentorok szolgálnak. A szakmai műhelynapokra a meghívóban megadott online regisztrációs felületen lehet majd jelentkezni.