Szakmai műhelynap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2018. március 13-án Baktalórántházán került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakmai műhelynap megrendezésre. A szakmai műhelynap során az előadók A helyi identitás és kohézió erősítése (TOP-5.3.1-16, TOP-6.9.2-16) valamint a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) konstrukciók összefüggéseit, módszertani alapjait és a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit tekintették át.

A települések polgármestereit, képviselőtestületi tagjait, valamint az önkormányzati dolgozók képviselőit Nagy Lajos, Baktalórántháza Város Polgármestere köszöntötte, előadásában néhány percben ízelítőt kaptunk a település jelenlegi helyzetéről, illetve a TOP 5.3.1 pályázaton belül fejlesztési terveikről.

A köszöntőt követően Gulyás Enikő, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt szakmai vezetője az Országos Széchényi Könyvtár részéről ismertette a projekt céljait és feladatait. Ezt követően bemutatkoztak pár mondatban a jelen lévő megyei mentorok is – Rémik Melinda, Sármány Antónia és Onderó Szilárd – akik eddigi jelentős szakmai tapasztalatukat felhasználva lesznek segítségére a megvalósítóknak.

A következő előadás keretében a közösségfejlesztési folyamat tervezésébe és megvalósításába nyerhetett bepillantást a hallgatóság, Fodor Tamás, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Cselekvő közösségek projekt mentorkoordinációs munkatársának köszönhetően. Hangsúlyozta, a közösségfejlesztés egy olyan hosszú távú és időigényes folyamat, ami megéri az idő- és energia befektetést, hiszen csak így lehet helyi igényekre és szükségletekre épülő szolgáltatásfejlesztést végrehajtani.

Ezt követően a különböző típusú kulturális intézmények szerepének és helyének bemutatására került sor. Gulyás Enikő a könyvtárak, Szu Annamária, a Cselekvő közösségek projekt kutató-fejlesztő csoportvezetője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ munkatársa a múzeumok, Fodor Tamás a közművelődési intézmények feladatairól beszélt.

Végezetül a szakmai műhelynap záró blokkjában Balogh Vivien az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Cselekvő közösségek projekt kommunikációs munkatársa és Fodor Tamás tartott egy interaktív és mozgalmas workshopot a megjelentek számára, amelynek célja a közösségfejlesztési folyamat, a közösségi tervezés gyakorlati megismerése volt.