„A kulturális törvény módosítása az intézményi működés tükrében” – módszertani szakmai nap Tatabányán

A tatabányai Puskin Művelődési Házban 2017. november 24-én tartott módszertani szakmai nap célja az volt, hogy ismertesse a kulturális törvény változásaival kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, ezek gyakorlati alkalmazását, valamint az intézményekre vonatkozó legfontosabb előírásokat a mentorhálózat és a projekt munkatársai számára. A szakmai esemény részeként a délután folyamán műhelymunka folyt a közösségi működtetés, közösségek bevonása témák mentén.

 

A fórumot Dr. Arapovics Mária (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ) és Gulyás Enikő (Országos Széchényi Könyvtár), a Cselekvő közösségek projekt szakmai vezetőinek az 1997-es kulturális törvényalkotással, s a rögzített irányelvekkel kapcsolatban megfogalmazott gondolatai vezették fel.

Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet igazgatójának előadása a könyvtári törvény változásainak a könyvtárak működésére gyakorolt hatását mutatta be. Az előadó kiemelte, hogy a törvény a korábbi hálózati együttműködéseket meghaladva megteremtette az egységes magyar könyvtári rendszer működésének jogi kereteit. Meghatározza az egyes rendszerelemek, így a települési könyvtárak feladatait is. A legutóbbi változások a kulturális alapellátás bővülését, gazdagodó szolgáltatás kínálatot jelentenek, melyhez az állam forrásokat biztosít.

A szakmai nap házigazdájaként Salamon Hugó, A Vértes Agorájának szakmai igazgatója röviden bemutatta a 2008-ban indult, a nagyvárosok művelődési központjainak újfajta, integrált működésre lehetőséget adó „Agora programot”, valamint a Vértes Agorájának innovatív gyakorlatait, munkaszervezési módszereit.

 

 

Kary József, az NMI Művelődési Intézet Közszolgáltatási Igazgatóságának vezetője a kulturális törvény alapvető célkitűzéseit és irányvonalait prezentálta, kiegészítve a változásokból eredő gyakorlatias teendők ismertetésével, s megjelölve azokat a pontokat, ahol a Művelődési Intézet szakmai szolgáltatóként segítséget nyújthat.

Szu Annamária a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kutató-fejlesztő csoportvezetőjének előadása révén a mentorok és a projektmunkatársak bepillantást nyerhettek nemzetközi jó példákba, valamint körbejárták a részvételi múzeum fogalmát. A részvételi múzeum legfontosabb kérdése, hogy hogyan vonjuk be a látogatókat, hogy aktív kulturális résztvevőként legyenek jelen a múzeum programjain.

 

 

A szakmai nap második felében kisebb csoportokban megvalósuló műhelymunka keretein belül a mentorok a kulturális törvényhez igazodó olyan programokat és projekteket dolgoztak ki, amelyekben megjelennek a projekt legfontosabb elemei: a bevonás, közösségi tervezés, társadalmasítás és az önkéntesség.

A szakmai nap zárásaként Dóri Éva, a NMI Művelődési Intézet – Cselekvő közösségek projekt szakmai koordinációs csoportvezetője osztotta meg gondolatait a mentor csapatban és a projektben rejlő erőforrásokról, valamint arról, hogy ezeket a lehetőségeket miképp lehetséges minél sokoldalúbban, közösen kiaknázni.