Mentorképzés Noszvajon

Két hetes, 60+60 órás képzésen vett részt a Cselekvő közösségek projekt 43 új mentora Noszvajon.

A „Felkészülés a kulturális közösségfejlesztő mentori feladatokra (blended)” című képzésnek különlegességét az adta, hogy két hétig kontaktórákon vettek részt, két hétig pedig e-learninges formában, feldatokkal, tesztekkel, az elméleti tudásukat ellenőrizve sajátíthatják el a mentorok a tananyagot.

Az oktatás az önismereti és kommunikációs kompetenciák fejlesztésével kezdődött, ahol nemcsak önmagukat, hanem mentortársaikat is jobban megismerhették. Az első héten a közösségfejlesztés elméleti hátterébe, majd jógyakorlataiba nyerhettek betekintést. Szabadidős program keretén belül a noszvaji De la Motte Kastélyban tárlatvezetésen vehettek részt a mentorok.

Pénteken és hétfőn gyakorlati képzésen voltak a mentorok: a Dobó István Vármúzeum, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és az Egri Kulturális Központ szakembereitől kaphattak áttekintést az intézmények működéséről. A három kulturális intézményben való látogatás célja a közösségfejlesztés példájának bemutatása, a társadalmiasítás, a múzeumpedagógia aktív közösségi szerepvállalásának megismertetése volt.

A hét további részében az intézmények társadalmasítás és az intézményi önkéntesség lehetőségeivel, a Közösségek Hete rendezvénysorozat részleteivel, a kulturális partnerség és turizmus elméleti és gyakorlati példáival ismerkedtek meg a mentorok.

A következő két hétben, a blended learning részeként, a mentorok a képzés teljesítéséhez szükséges portfólió elkészítése mellett, a modulokhoz fejlesztett különböző típusú feladatok töltését végzik.

Szeretnénk köszönetet mondani a noszvaji Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont, valamint az Oxigén Hotel munkatársainak, akik munkájukkal segítették a képzés sikeres lebonyolítását.