Szakmai műhelynap Kaposváron

Szakmai műhelynapra vártuk a Somogy megyei települések, képviselőtestületek, önkormányzatok képviselőit 2018. január 31-én Kaposvárra. A műhelynap témája a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt és a „A helyi identitás és kohézió erősítése” (TOP-5.3.1-16, TOP-6.9.2-16) pályázat kapcsolata, a konstrukciók bemutatása és az azokhoz kapcsolódó lehetőségek ismertetése volt.

 

Somogy megyében már mind a két TOP pályázatban hirdettek nyerteseket, így több olyan településről is részt vettek, ahonnan a projekt megvalósításában közreműködő civil szervezet képviselője, illetve egy konzorciumból a közösségfejlesztő is jelen volt.

A Cselekvő Közösségek projekt három szakmai megvalósítója képviseletében: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár szakmai vezetői tartottak előadást. Dr. Arapovics Mária a projekt egész működését, annak módszertani fejlesztéseit, képzéseit, kutatásait és a TOP-hoz való kapcsolatát mutatta be. Dóri Éva a közösségfejlesztési folyamat lépéseit ismertette. Gulyás Enikő a könyvtárakat, mint a közművelődés megújuló színtereit állította példaként a résztvevők elé.

Az érdeklődők megismerkedhettek a Somogy megyében dolgozó mentorokkal, akik kapocsként, segítőként, támogatóként vannak jelen, és elsődleges információforrást biztosítanak a közös munka során.

A délután wokshoppal folytatódott, amelyben a közösségfejlesztési folyamat megvalósításának gyakorlati oldalát tapasztalhatták meg a résztvevők, aktív közreműködőként egy-egy közösségi interjú elkészítésével. Az interjú során három kérdést tettek fel egymásnak: Miért szereti a települését?, Min változtatna?, Mit tud tenni ezért a változásért? A kérdésre kapott válaszok adják annak a közösségfejlesztési folyamatnak a tartalmát, amelyet a TOP projekt legfontosabb céljaként megfogalmazott.  

A szakmai napon elhangzott előadások megtekinthetők és letölthetők:

CSK_Kaposvár_20180131_projekt bemutatása 

CSK_Kaposvár_20180131_közösségfejlesztés 

CSK_Kaposvár_20180131_könyvtári terület